Emerich Roth kom till Sverige 1950 efter att ha överlevt fem koncentrationsläger under andra världskriget. Han träffade tiotusentals skolungdomar och berättade om sina erfarenheter för att motverka våld och intolerans.

Emerich Roth

Emerich Roth föddes 1924 i dåvarande Tjeckoslovakien och kom till Sverige i december 1950 efter att på ett mirakulöst sätt överlevt nazismens barbari i fem olika koncentrationsläger. Han var med och startade föreningen Förintelsens Överlevande i syfte att sprida kunskap – främst i skolor – om händelserna under andra världskriget och motverka att rasismen får fotfäste i vårt samhälle. Med 30 års erfarenhet inom socialvården bland utslagna och hatiska människor visste han att det fanns en väg ut ur hatet.

De flesta bland de utslagna ungdomarna upplever det som fruktansvärt jobbigt att ständigt vara fyllda av hat och bli hatade av andra. Innerst inne önskar de flesta att möta någon som förstår vad det egentligen handlar om. Någon som hjälper dom att bli den människa dom innerst inne vill vara. Detta är sanningar jag erfarit i möten med ungdomar som hoppat av från olika destruktiva gäng.

– Emerich Roth

Från 1992 föreläste Emerich Roth på skolor runt om i hela Sverige. Föreläsningarna och samtalen med elever på över 1600 skolor lämnade starka avtryck. Emerich fick under åren tusentals brev där elever han mött öppnade sig och berättade om sina reaktioner, men också delade med sig av sina egna erfarenheter av våld, mobbning och missbruk.  

Emerich Roth grundade EXIT för att stötta destruktiva och våldsamma ungdomar i att bryta upp från gäng och kriminalitet. Ofta föreläste Emerich tillsammans med före detta nazister och rasister, något som utgör en värdefull insats i kampen att vända hat och våld till tolerans och medmänsklighet.

Emerich idoga arbete ute i skolor mot våld, främlingsfientlighet, hat och mobbning fick under åren stor medial uppmärksamhet. Han mottog ett flertal utmärkelser för sina outtröttliga insatser.

Emerich Roth avled den 22 januari 2022 vid en ålder av 97 år. 

Emerich utmärkelser